Vzgoja

Vzgoja mladička se začne že v leglu, kjer za to poskrbita najprej mama in potem še vzreditelj. Tu gre predvsem za navajanje mladička na sobno čistočo in pravila obnašanja, pa tudi že začetki učenja preprostih stvari, kot npr. pridi, sedi…, prav tako pa ga navajamo na različne vplive okolja, kot so hrup sesalca in ostalih gospodinjskih aparatov, seznaniti se mora z obiskovalci (otroki in odraslimi obeh spolov), v naročju gre na sprehod, kjer spozna hrup prometa, sreča prijatelje in znance vzrediteljev in tudi druge pse.

Z vzgojo pa mora novi skrbnik nadaljevati od tistega trenutka dalje, ko pride mladiček v novi dom. Sam pri sebi mora razčistiti, kakšno vedenje bo pričakoval od psa, ko bo odrasel in ga v tem smislu tudi vzgajati. Če ne želimo, da skače po stolih, kavču, postelji…., mu tega že od vsega začetka ne smemo dovoliti, ker kot odrasel ne bo razumel, zakaj tega kar naenkrat ne sme. Ne hranimo ga od mize, ker bo to pričakoval tudi takrat, ko bomo imeli goste in bo to morda neprijetno za vse.

Ne dovolimo mu, da skače po mimoidočih, čeprav je morda nekaterim to všeč….prav gotovo jim ne bo, ko bo na njih ljubeznivo skočil odrasel pes z umazanimi in mokrimi šapami in to po možnosti na sveže oprane hlače ali pa plašč, ki je bil ravno v čistilnici.

Skratka, česar ne nameravamo dovoliti odraslemu psu, mora biti že mladičku prepovedano!

Z navajanjem mladička na sobno čistočo začne že mama in nadaljuje vzreditelj, naloga novega skrbnika pa je, da s tem vestno nadaljuje. Mladička je potrebno odnesti ven po vsakem obroku in spanju na krajši sprehod, da se polula in pokaka. Takoj, ko kuža na pravem mestu to opravi, ga močno in navdušeno pohvalimo in morda tudi nagradimo s priboljškom in že po nekaj dneh bo natančno vedel, kaj in kje od njega pričakujemo. Seveda se bo tudi notri kdaj zgodila kakšna nesreča, vendar pa v takšnem primeru to preprosto ignorirajmo, ker smo v večini primerov sami krivi, saj ga nismo pravočasno peljali ven. Nikakor ga za takšno nesrečo ne smemo grobo kaznovati ali mu celo riniti gobčka v lužico. S pohvalo zaželenega dejanja bomo veliko hitreje dosegli zaželen rezultat.

Vsakemu skrbniku mladička toplo priporočam, da z njim obišče vsaj malo šolo in to čimprej po prihodu mladička v novi dom.

Posebno poglavje v novem življenju mladička so otroci, katerim je treba že takoj dopovedati, da pes ni igrača in da se ga ne sme cukati, vleči za ušesa in rep, kajti kuža ima tudi zobe, s katerimi se bo sčasoma znal kar dobro braniti….

Comments are closed.