Nega

Tudi nega pasjega mladička se začne že v legu. Tako mu pregledujemo ušesa, oči, zobke, šapice, ga veliko božamo,  seznanjamo ga pa tudi že s krtačo, pa ne zaradi potrebe, pač pa zato, da se je navadi, ker je to pri dolgodlakem psu z dvojno dlako pač nujnost, če hočemo, da je negovan in urejen.

Za nego mladička potrebujemo krtačo, ki je na konicah brez bunkic. Zobci so lahko kovinski ali pa kombinacija plastičnih in naravne žime. Kasneje, ko dlaka zraste in požene tudi podlanka, pa potrebujemo še glavnik in slicker.

Nujen pripomoček pri negi je tudi fen, s katerim ga ob sočasnem krtačenju posušimo vsakič, ko ga skopamo ali pa če se zmoči na dežju ali snegu, sicer se dlaka zavozlja, kuža pa se lahko tudi prehladi.

Česanje in krtačenje naj bo vsakodnevno, ker tako očistimo dlako prahu, listja in vejic, ki so se znašli na dlaki med sprehodom, hkrati pa še preprečimo vozljanje.

Če so šapice blatne, jih je potrebno umiti, prav tako pa tudi pozimi, če hodi po soljenih površinah. Kadar se na dlaki naberejo snežne kepe, jih stopimo s toplo vodo, nikakor pa jih ne smemo trgati in cufati z dlake, ker to zelo boli in še dlako poškoduje.

Zelo pomembno je, da je pes vajen pregledovanja ušes, oči, zob, šapic, da nima nič proti, če ga pretipamo po celem telesu in da to storijo tudi ljudje, ki jim mi to dovolimo. Vse to nam bo prišlo zelo prav, če bo kuža zbolel in ga bo moral pregledati veterinar ali pa če ga bomo peljali na kakšno razstavo ali vzrejni pregled.

Comments are closed.